Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Lansarea „Programului Probațional Primar Obligatoriu: stagiul de formare civică și trainingul vocațional”

Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP), în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova, lansează astăzi, 28 noiembrie 2018, „Programul Probațional Primar Obligatoriu: stagiul de formare civică și trainingul vocațional” în calitate de alternativă la detenție pentru minorii în conflict cu legea.

Evenimentul mai pune în discuție rezultatele raportului de evaluare privind importanța și rolul programelor probaționale la nivel național, aspectele curriculumului privind instruirea continuă a consilierilor de probațiune în baza programului probațional dezvoltat, precum și experiența birourilor teritoriale de probațiune Orhei, Sîngerei și Hîncești, referitoare la derularea programelor probaționale.

În acest context, președinta AJPP, Augustina Bolocan-Holban a menționat căaplicarea programelor probaționale în calitate de alternative la detenție reprezintă o adevărată oportunitate de a asigura reeducarea și resocializarea minorilor care au comis fapte penale mai puțin grave, fiind exclusă interacțiunea acestora cu sistemul de justiție penală. Or, experiența altor sisteme de drept demonstrează reușita programelor probaționale, prin prisma impactului benefic în privința beneficiarilor minori, în raport cu o pedeapsă penală.

Totodată, directorul adjunct al Inspectoratului Național de Probațiune, Ghenadie Ceban susține că percepția generală a sistemului de probațiune reflectă nevoia imperioasă de a implementa în lucrul cu persoanele condamnate programe specializate, cu o structură bine organizată, care să aibă la bază cercetări privind cauzele și remediile pentru comportamentul infracțional.”

Programul Probațional Primar Obligatoriu: stagiul de formare civică și trainingul vocațional este un program cu caracter de noutate pentru Republica Moldova, destinat minorilor în conflict cu legea, și a fost dezvoltat de AJPP, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, și experți din cadrul Direcției Naționale de Probațiune, București, România.

Potrivit Directorului Reprezentanței Asociației Barourilor Americane/Inițiativa pentru Supremația Legii în Republica Moldova, Mihaela Vidaicu: programele probaționale ajută delincvenții, în special cei minori, să se adapteze și să se integreze mai ușor în comunitate și în viața socială. Prin intermediul lor se creează condiții favorabile pentru schimbarea comportamentului delincvenților prin renunțarea la un trecut infracțional și oferirea unor oportunități de adaptare la o nouă viață.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Dezvoltarea și implementarea programului probațional primar obligatoriu în trei raioane ale Republicii Moldova“, implementat de AJPP în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: