Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Dezvoltarea abilităților consilierilor de probațiune în procesul de evaluare a nevoilor și riscului în privința subiecților minori și tineri

Consilierii de probațiune din cadrul birourilor teritoriale din Republica Moldova au participat, în perioada 18-19 mai 2022, la o instruire online pe subiectul evaluării nevoilor și riscului în privința subiecților minori și tineri. Atelierul a fost organizat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, cu sprijinul UNICEF Moldova.

„Activitatea de evaluare este una esențiala în probațiune, deoarece stabilește un parcurs concret al beneficiarului și condiționează intervențiile specializate” a declarat președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, Augustina Bolocan-Holban, în cuvântul de deschidere a evenimentului.

Și directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, a menționat că evaluarea riscurilor și necesităților, raportat în cazul de față la minori și tineri, este primordială în sistemul de probațiune din Republica Moldova, deoarece este important să identificăm cauza dacă ne dorim o justiție restaurativă și lupta cu recidiva. O evaluare primară obiectivă și calitativă ne va ajuta să identificăm și căile de reabilitare.

Pe agenda instruirii au fost incluse subiecte actuale ce țin de rolul și importanța evaluării nevoilor și riscurilor în practica sistemului de probațiune, cu accent asupra minorilor și tinerilor, analiza mai multor factori de risc de natură să inhibe sau să accentueze dezvoltarea comportamentului infracțional, măsuri oportune pentru reducerea riscului în raport cu fiecare categorie de risc, evaluarea motivației pentru schimbare, dar și reevaluarea riscului și nevoilor, inclusiv aspecte de procedură.

Formatorul instruirii, Ramona Bălăiță, expert din România, a mulțumit organizatorilor pentru oportunitatea de a susține această instruire și, timp de două zile, a încurajat consilierii de probațiune să se implice activ, deoarece, „în practica probațiunii, o bună intervenție este ghidată de o bună evaluare a nevoilor și riscurilor”. Cei 38 de consilieri din cadrul birourilor de probațiune au avut posibilitate să acorde întrebări, să ia parte la mai multe exerciții practice, să interacționeze în grupuri în vederea soluționării anumitor situații cu trimitere la studii de caz și  să analizeze diverse instrumente în evaluarea ariilor discutate. 

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sprijinirea resocializării copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar (a doua etapă de implementare)” implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.

Pentru informații suplimentare puteți contacta:

Asociația pentru Justiție Penală Participativă

Adelina Sochircă, Consultant Comunicare

Tel.: 069441661, email: adelina_sochircă@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: