Judecătorii, procurorii și consilierii de probațiune, din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, au continuat astăzi, 02 martie 2022, dialogul online privind practica aplicării programelor probaționale în cadrul sistemului național de justiție penală.












Agenda mesei rotunde a cuprins subiecte ce permit familiarizarea reprezentanților sistemului de justiție penală cu programele probaționale aplicate, rolul și impactul acestora asupra beneficiarilor și necesitatea sporirii ratei de aplicare a alternativelor de către procurori și judecători.
Totodată, au fost abordate provocările cu care se confruntă sistemul în aplicarea alternativelor la detenție, dar și experiența birourilor teritoriale de probațiune referitoare la derularea programelor probaționale, inclusiv viziunea specialiștilor din sistem.
În acest context, Augustina Bolocan-Holban, președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, a încurajat dialogul deschis între profesioniștii sistemului de justiție penală pentru a vedea dacă există o practică judiciară constantă la nivel național, dacă există o percepție comună în vederea aplicării programelor probaționale și care este tabloul relevat de statisticile prezentate de reprezentanții sistemului de probațiune.
Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, a salutat prezența participanților la eveniment și a reiterat faptul că: „Operaționalizarea măsurilor de resocializare, integrare, sub formă de programe probaționale și necesitatea extinderii acestor obligații este deja una imperativă, nu doar necesară, cum este în prezent”.
Discuțiile evenimentului au generat recomandări similare cu cele făcute în cadrul evenimentelor precedente, organizate în format similar, privind viziunea specialiștilor referitoare la procesul de implementare a programelor probaționale:
- Recurgerea la liberarea de răspundere penală la faza urmăririi penale, cu aplicarea măsurilor de constrângere cu caracter educativ, în particular, prin implicarea minorilor în conflict cu legea în parcurgerea programelor probaționale, în sensul lit. f), alin. (1) art. 104 CPRM;
- Sporirea ratei de aplicare a obligației de a participa la programe probaționale, în contextul condamnării cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, lit. f), alin. (6) art. 90 CPRM;
- Asigurarea dialogului teritorial constant între profesioniști, fiind discutate alternativele la detenție prevăzute de legislația penală națională și practica judiciară la acest capitol;
- Informarea sistematică a profesioniștilor sistemului de justiție penală despre natura programelor probaționale dezvoltate de serviciul de probațiune, inclusiv informarea instanțelor de judecată despre rezultatul parcurgerii programelor de către beneficiari și impactul programelor asupra minorilor și adulților;
- Aplicarea obligației de a participa la programe probaționale și în cadrul altor temeiuri de liberare de pedeapsă penală (art. 90/1, 91, 92, 96 Cod penal al RM).
La eveniment au fost prezenți peste 50 de participanți – judecători și procurori din mai multe raioane și municipii ale Republicii Moldova – Chișinău, Bălți, Cahul, Sângerei, Orhei, Anenii Noi, Soroca, Comrat, Criuleni, Edineț, Strășeni, Căușeni, Șoldănești, Cimișlia și reprezentanții birourilor teritoriale de probațiune.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea programelor probaționale, la nivel național, în calitate de alternative la detenție”, implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) în parteneriat cu lnspectoratul Național de Probațiune (INP), cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Proiectul are scopul de a spori rata aplicării programelor probaționale pentru minorii și adulții în conflict cu legea, în calitate de alternative la detenție.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă
Adelina Sochircă, Consultant Comunicare
Tel.: 069441661, email: adelina_sochirca@yahoo.com
Lasă un răspuns