Doritorii pot oferi o șansă deținuților de a-și schimba viața prin educație. Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Administrația Națională a Penitenciarelor, lansează, în perioada 15 februarie – 15 aprilie 2022, campania „Donează o carte pentru penitenciare”.
Scopul campaniei este de a colecta cărți pentru persoanele care își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din Republica Moldova, contribuind astfel la resocializarea deținuților. În fiecare unitate de detenție funcționeazăcâte o bibliotecă în cadrul căreia persoanele private de libertate au posibilitate să-și dezvolte cunoștințele prin lectură și autoinstruire.
„Campania pe care o lansăm este o ocazie de a demonstra solidaritate și implicare colectivă în scopul sprijinirii resocializării persoanelor private de libertate. Cărțile reprezintă sursa de educație, inspirație și dezvoltare continuă, indiferent de mediul și circumstanțele specifice în sistemul penitenciar. Astfel, donarea cărților este un indicator important care demonstrează voința societății de a contribui la procesul de reeducare și reintegrare socială a deținuților” susține președinta AJPP, Augustina Bolocan-Holban.
„Sistemul penitenciar salută inițiativele care vor să inspire persoanelor deținute dragostea față de carte și de lectură, care reprezintă un pas înainte în procesul de formare a unor abilități pro-comunitare și de pregătire pentru liberare. Cu siguranță, fiecare carte donată va contribui la actualizarea și înnoirea bibliotecilor din penitenciare, astfel asigurând deținuților colecții corespunzătoare dorințelor și necesităților” menționează directorul ANP, Anatolie Falca.
Persoanele sunt încurajate să doneze cărți noi sau vechi, în stare bună, actuale, din diverse domenii: literatură clasică și/sau contemporană, dezvoltare personală, filozofie, comedie, satiră, poezie, dicționare, literatură juridică, manuale școlare, enciclopedii, atlase etc.
„De data aceasta, suntem în prezența laturii de umanizare a procesului de executare a pedepsei cu închisoarea, iar cărțile care vor fi donate, vor asigura climatul favorabil de resocializare a deținuților prin intermediul lecturii și instruirii. În acest context, încurajăm cadrele didactice, studenții, masteranzii și doctoranzii să contribuie cu resurse utile pentru realizarea scopului propus”, declară Dorina Gurev, șef al Departamentului Drept Penal, doctor în drept, conferențiar universitar.
Donațiile de carte pot fi aduse de luni până vineri, la Facultatea de Drept, USM, mun. Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu 67, bl. 2, bir. 105 sau pot fi lăsate la recepție. Ulterior, acestea vor fi livrate Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru distribuire.
În Republica Moldova activează 17 penitenciare în cadrul cărora îşi ispăşesc pedeapsa peste 6 mii de condamnați.
Credem că fiecare persoană, indiferent de mediul în care se află, are dreptul la educație.
SUSȚINEM ÎMPREUNĂ EDUCAȚIA DE DUPĂ GRATII!
****
Pentru mai multe informații puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă, www.ajppmoldova.wordpress.com
Tel.: +37369441661, email: office@ajpp.org
Adelina Sochircă, consultantă în comunicare
Lasă un răspuns