Reprezentanții sistemelor de probațiune și penitenciar, parteneri de implementare și consultanți locali, au participat, în data de 28 decembrie 2021, la masa rotundă online de totalizare a rezultatelor atinse în contextul sprijinirii procesului de resocializare a copiilor în conflict cu legea.











“Un proiect ambițios care și-a propus, timp de opt luni, să susțină procesul de resocializare a copiilor în conflict cu legea, fie că sunt beneficiari ai probațiunii, fie copii și tineri aflați în detenție“, a declarat, la începutul evenimentului, Augustina Bolocan-Holban, președinta AJPP. Potrivit dânsei, resocializarea este un proces complex, îndelungat, implică intervenții specializate și pluridimensionale, motiv pentru care partenerii de implementare își propun nu doar să generalizeze activitățile proiectului, ci și să abordeze nevoile și necesitățile minorilor din cadrul celor două sisteme în vederea continuării activităților demarate.
Reprezentantul UNICEF Moldova, Traian Țurcanu, specialist în protecția copilului, a menționat buna colaborare, în egală măsură, cu Asociația pentru Justiție Penală Participativă și autoritățile centrale, reiterând faptul că UNICEF Moldova își dorește îmbunătățirea sistemului de justiție prietenos copiilor, iar cele mai bune feedbackuri sunt cele lăsate de copiii care au trecut prin aceste sisteme.
Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, a apreciat intervențiile partenerilor externi care susțin activitățile procesului de resocializare calitativă. “Chiar dacă unii copii, la un moment dat, au comis fapte antisociale, acest lucru nu trebuie să genereze stigmatizare, ci mai degrabă să încercăm să-i ajutăm, să avem o abordare individuală, să identificăm cauzele care au dus la săvârșirea anumitor infracțiuni și să le eliminăm, astfel încât acești copii să devină cetățeni care respectă legea“, a mai adăugat reprezentantul INP. Totodată, Dl Iavorschi a reiterat faptul că își dorește, în continuare, extinderea instrumentelor la nivel de sistem pentru a asigura o legislație prietenoasă tuturor copiilor.
Și reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova, Liuba Jignea-Suveică, a apreciat oportunitatea dialogului realizat și a încurajat colegii să implementeze instrumentele de care au beneficiat în cadrul acestui proiect, astfel încât să avem rezultate mai frumoase pe segmentul justiției juvenile.
Participanților le-au fost prezentate, în premieră, un nou modul informativ care reflectă Traseul minorilor și tinerilor în conflict cu legea în sistemul de probațiune din Republica Moldova, destinat atât specialiștilor din probațiune, cât și profesioniștilor din sistemul de justiție penală, inclusiv celor din cadrul serviciilor sociale, dar și programele de schimbare comportamentală ajustate și un nou program elaborat pentru sistemul penitenciar, aplicate în privința deținuților minori.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sprijinirea resocializării copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar“ implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă
Adelina Sochircă, Consultant Comunicare
Tel.: 069441661, email: adelina_sochircă@yahoo.com
Lasă un răspuns