Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Ședință de consolidare a rezultatelor pilotării instrumentelor de evaluare a impactului programelor probaționale

Astăzi, 1 decembrie 2021, Asociația pentru Justiție Penală Participativă, reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune și ai birourilor teritoriale de probațiune s-au întrunit într-o ședință de consolidare a rezultatelor pilotării instrumentelor de evaluare a impactului programelor probaționale asupra beneficiarilor minori și adulți.

În cadrul evenimentului au fost prezentate Raportul de supervizare a activității de pilotare, instrumentele de evaluare, totodată, fiind analizată perioada de pilotare de către consilierii de probațiune care au aplicat instrumentele în raport cu adulții și minorii în conflict cu legea.

Augustina Bolocan-Holban, președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, a menționat că: „pilotarea a fost un adevărat test de analiză, perseverență și competență pentru toţi cei implicați în acest proces de supervizare”. Totodată, președinta AJPP speră că exercițiul de implementare a instrumentelor de evaluare va fi extins la nivel național, prin implicarea tuturor birourilor teritoriale de probațiune.

Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, a mulțumit Asociației pentru Justiție Penală Participativă pentru susținerea acordată în procesul de elaborare, evaluare și pilotare a instrumentelor dezvoltate. Totodată, a menționat că:  „în ultimii ani, INP și-a concentrat eforturile pe o justiție restaurativă care să asigure implicarea beneficiarilor, indiferent de fapta săvârșită și integrarea acestora în societate, în calitate de contribuabili. De o evaluare obiectivă depinde care vor fi rezultatele și în ce direcție vor fi materializate toate implicările atât ale sistemului de probațiune, cât și ale actului de justiție, resocializarea și reintegrarea subiecților probațiunii”. 

Cele patru instrumente de evaluare a impactului programelor probaționale asupra beneficiarilor acestora, „Motivația spre schimbare”, „Programul de consiliere a agresorilor familiali”, „Programul probațional primar obligatoriu” și „Unul la Unul”, au fost elaborate cu sprijinul experților din România și Republica Moldova.

Instrumentele dezvoltate conțin indicatori de rezultat și metodologie specifică fiecărui indicator, exprimându-se în teste psihologice, scale auto-evaluative, observație structurată a consilierului cu privire la comportamentul prosocial dovedit de către beneficiar în timpul programului, dar mai ales ulterior finalizării programului.

La finalul ședinței, consilierii de probațiune din cadrul birourilor teritoriale au avut posibilitate să-și împărtăşească experiența și să facă schimb de opinii.

În perioada de pilotare, la nivelul sistemului de probațiune, 22 de birouri de probațiune (BP Chișinău, Orhei, Hîncești, Basarabeasca, Ceadîr-Lunga, Strășeni, Cimișlia, Fălești, Florești, Criuleni, Ialoveni, Dubăsari, Rezina, Briceni, Rîșcani Nord, Bălți, Taraclia, Ungheni, Șoldănești, Cahul, Ocnița, Ștefan Vodă) și 30 de consilieri de probațiune au aplicat instrumentele de evaluare pe un lot de 134 de beneficiari.

Instrumentele de evaluare au fost dezvoltate în cadrul proiectului “Promovarea programelor probaționale, la nivel național, în calitate de alternative la detenție”, implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) în parteneriat cu lnspectoratul Național de Probațiune (INP), cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. 

Pentru informații suplimentare puteți contacta:

Asociația pentru Justiție Penală Participativă

Adelina Sochircă, Consultant Comunicare

Tel.: 069441661, email: adelina_sochirca@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: