Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Instruirea angajaților din sistemul administrației penitenciare privind interacțiunea cu deținuții minori continuă

Provocările pe care le ridică interacțiunea dintre angajații sistemului penitenciar în raport cu deținuții minori a fost principalul subiect de discuție pe agenda unui nou atelier de instruire, organizat în perioada 5-6 octombrie 2021, de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova. 

La începutul atelierului, Augustina Bolocan-Holban, președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, a apreciat interesul sporit al angajaților sistemului penitenciar față de instruirile organizate de AJPP pe subiectul interacțiunii cu deținuții minori. Totodată, a menționat că tematica atelierului reprezintă una dintre prioritățile naționale ale sistemului administrației penitenciare din Republica Moldova.

Tot în raport cu tematica atelierului, reprezentantul UNICEF Moldova, Traian Țurcanu, a declarat că: „Copiii care ajung în colimatorul justiției penale sunt copii cu riscuri sporite, care provin din familii disfuncționale și care, probabil, nu au avut parte de grija pe care trebuie să o primească fiecare copil. Acești copii sunt, de fapt, victime, iar comportamentul lor este rezultatul acțiunilor sau inacțiunilor adulților. Prin urmare, UNICEF încearcă, prin toate modalitățile, să dejudiciarizeze procesul penal. Este important ca pentru copiii care ajung, totuși, să comită infracțiuni grave, timpul petrecut în penitenciar și interacțiunea cu personalul să fie o perioadă de reeducare, iar atunci când părăsesc instituțiile să aibă șanse mari de a se reintegra în societate și de a deveni cetățeni care respectă legea”. 

Varvara Dohotaru, șefa Direcției Reintegrare Socială, Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, a confirmat necesitatea continuă de fortificare a capacităților angajaților din sistemul penitenciar, mai ales pentru cei care interacționează cu minorii, o categorie specială aflată în custodie. „Instruirile personalului sunt mereu binevenite, deoarece fiecare dezordine în masă este diferită și individuală, prin urmare și reacțiile angajaților trebuie să fie noi și cu abordări speciale.”

Instruirea a fost ținută de Roxana Preda, formator din România, psiholog cu o vastă experiență în cadrul sistemului penitenciar, care a încurajat, timp de două zile, abordarea interactivă a aspectelor ce țin de interacțiunea cu deținuții minori prin prisma exemplelor de bune practici și principalele provocări cu care se confruntă sistemul penitenciar din Republica Moldova. În cadrul exercițiilor practice, angajații sistemului penitenciar au fost încurajați să împărtășească experiențele proprii, să elaboreze scenarii și să explice eventuali pași în gestionarea/soluționarea situațiilor de criză.

Participanții au apreciat schimbul de experiență obținut în cadrul atelierului și au menționat mai multe aspecte cu caracter de noutate care le vor fi utile pe viitor în aplicarea interacțiunii cu minorii. 

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sprijinirea resocializării copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar“ implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.

Pentru informații suplimentare puteți contacta:

Asociația pentru Justiție Penală Participativă

Adelina Sochircă, Consultant Comunicare

Tel.: 069441661, email: adelina_sochirca@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: