Practica aplicării programelor probaționale în cadrul sistemului național de justiție penală a fost subiectul de discuție în cadrul unei alte mese rotunde, desfășurată, ieri, 21 iulie 2021, în incinta Consiliului raional Drochia.
Profesioniștii care activează în sistemul de justiție penală din regiunea de nord și reprezentanții sistemului de probațiune din raioanele Drochia, Glodeni și Râșcani au avut posibilitate să ia parte la dialogul organizat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă și Inspectoratul Național de Probațiune cu referire la percepția și provocările sistemului de probațiune privind aplicarea programelor probaționale în calitate de alternative la detenție. Totodată, platforma de discuție regională a încurajat schimbul de experiență a birourilor teritoriale de probațiune referitoare la derularea programelor probaționale.
În cadrul evenimentului, partenerii de implementare au punctat rolul și utilitatea programelor probaționale, în calitate de alternative la detenție, pentru sistemul de justiție penală, evidențiind că sunt dezvoltate instrumentele necesare pentru a demonstra impactul acestora.
Ca urmare a celor discutate, participanții au formulat un set de reomandari menite să faciliteze atât procesul de implementare a programelor naționale per ansamblu, cât și dialogul profesional între partenerii sistemului de justiție penală:
- Recurgerea la liberarea de răspundere penală la faza urmăririi penale, cu aplicarea măsurilor de constrângere cu caracter educativ, în particular, prin implicarea minorilor în conflict cu legea în parcurgerea programelor probaționale, în sensul lit. f) alin. (1) art. 104 CPRM.
- Aplicarea frecventă a obligației de a participa la programe probaționale, în contextul condamnării cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, lit. f), alin. (6) art. 90 CPRM;
- Crearea unei practici de aplicare a obligației de a participa la programele probaționale, în contextul condamnării cu suspendarea parțială a executării pedepsei cu închisoarea, alin. (5) art. 90/1 CPRM;
- Aplicarea alternativelor la detenție în cazul infracțiunilor mai puțin grave;
- Asigurarea dialogului teritorial constant între profesioniști, fiind discutate alternativele la detenție prevăzute de legislația penală națională și practica judiciară la acest capitol;
- Informarea sistematică a profesioniștilor sistemului de justiție penală despre natura programelor probaționale dezvoltate de serviciul de probațiune.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea programelor probaționale, la nivel național, în calitate de alternative la detenție”, implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) în parteneriat cu lnspectoratul Național de Probațiune (INP), cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Proiectul are scopul de a spori rata aplicării programelor probaționale pentru minorii și adulții în conflict cu legea, în calitate de alternative la detenție.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă
Adelina Sochircă, Consultant Comunicare
Tel.: 069441661, email: adelina_sochirca@yahoo.com
Lasă un răspuns