Astăzi, 25 martie 2021, mai mulți procurori și judecători din sudul Republicii Moldova au participat la o masă rotundă regională pe marginea aplicării programelor probaționale în cadrul sistemului național de justiție penală. Evenimentul a fost organizat în mediul online de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune (INP).







Principalele aspecte abordate de profesioniști s-au referit la percepția sistemului de probațiune privind practica aplicării programelor probaționale în calitate de alternative la detenție, provocările pentru sistemul de justiție penală al Republicii Moldova în contextul dat și experiența birourilor teritoriale de probațiune referitoare la derularea programelor probaționale.
În deschiderea evenimentului, președinta AJPP, Augustina Bolocan-Holban, a vorbit despre țintele ambițioase ale proiectului derulat și despre eforturile comune în sporirea ratei de aplicare a programelor probaționale în calitate de alternative la detenție la nivel național. “Prin organizarea meselor rotunde regionale vom asigura un dialog între profesioniști pentru a vedea care este panorama de la o zonă la alta, analizând experiența, reușitele și provocările întâmpinate de practicieni.”
Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, a menționat despre importanța alternativelor la detenție pentru justiția restaurativă făcând trimitere la programele probaționale. Totodată, a declarat că “pentru a demonstra procurorilor și magistraților eficiența programelor probaționale derulate de consilierii de probațiune am recurs la elaborarea instrumentelor de evaluare a impactului programelor asupra beneficiarilor acestora, care sunt la moment în proces de pilotare.”
Participanții la dialog s-au arătat interesați de tematica discutată și au venit cu un set de recomandări:
- Informarea sistematică a profesioniștilor sistemului de justiție penală despre natura programelor probaționale dezvoltate de serviciul de probațiune;
- Asigurarea dialogului teritorial constant între profesioniști și discutarea alternativelor la detenție prevăzute de legislația penală națională și practica judiciară la acest capitol;
- Aplicarea frecventă a obligației de a participa la programe probaționale, în contextul condamnării cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, lit. f), alin. (6) art. 90 CPRM;
- Crearea unei practici de aplicare a obligației de a participa la programele probaționale, în contextul condamnării cu suspendarea parțială a executării pedepsei cu închisoarea, alin. (5) art. 90/1 CPRM;
- Recurgerea la liberarea de răspundere penală la faza urmăririi penale, cu aplicarea măsurilor de constrângere cu caracter educativ, în particular, prin implicarea minorilor în conflict cu legea în parcurgerea programelor probaționale, în sensul lit. f) alin. (1) art. 104 CPRM.
La eveniment au participat reprezentanții sistemului de justiție penală din regiunile: Cimișlia, Leova, Comrat, Basarabeasca, Ceadîr Lunga, Vulcănești, inclusiv reprezentanți ai Direcției Programe Probaționale, Biroul de Probațiune Chișinău.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea programelor probaționale, la nivel național, în calitate de alternative la detenție”, implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) în parteneriat cu lnspectoratul Național de Probațiune (INP), cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă
Adelina Sochircă, Consultant Comunicare
Tel.: 069441661, email: adelina_sochircă@yahoo.com
Lasă un răspuns