Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Procurorii și judecătorii din mun. Bălți antrenați într-un dialog comun pe subiectul aplicării programelor probaționale în cadrul sistemului național de justiție penală

Profesioniștii sistemului de justiție penală din mun. Bălți și reprezentanții sistemului de probațiune au participat, ieri, 22 octombrie 2020, la o masă rotundă regională pe marginea aplicării programelor probaționale în cadrul sistemului național de justiție penală, organizată de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit subiecte ce țin de problematica și provocările aplicării programelor probaționale în calitate de alternative la detenție și starea actuală în baza practicii judiciare naționale. Totodată, a fost prezentată metodologia în baza căreia vor fi elaborate instrumentele de evaluare a impactului programelor probaționale asupra beneficiarilor acestora, dar și împărtășită experiența birourilor teritoriale de probațiune în derularea programelor probaționale. 

Potrivit președintei AJPP, Augustina Bolocan-Holban, în perioada următoare vor fi consolidate eforturile actorilor din sistemul de justiție penală în scopul creării unei percepții comune privind importanța aplicării programelor probaționale ca alternativă la detenție: “Pentru a ajunge la practica reușită a altor sisteme europene de probațiune, vom valorifica la maximum dialogul cu profesioniștii și vom dezvolta mai multe instrumente de evaluare a impactului programelor naționale, astfel încât să putem demonstra eficiența acestor alternative și contribui la sporirea ratei de aplicare în practică. ”

Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, a menționat faptul că: Măsurile alternative la pedeapsa penală sunt o prioritate nu doar pentru sistemul din Republica Moldova, ci și la nivel european. Pedeapsa privativă de libertate nu este neapărat o măsură eficientă și, în multe cazuri, ar putea duce la sporirea riscului de a recidiva. Programele probaționale, în schimb, sunt printre puținele măsuri alternative care au caracter proactiv, care dau șansa de a interveni pe aspectul de combatere și prevenire a recidivei.

În cadrul aceluiași dialog, Veronica Mihailov-Moraru, consultantul AJPP, a evidențiat constatările experților europeni incluse în Raportul CoE privind evaluarea necesităților sistemului de justiție penală al Republicii Moldova prin prisma principiilor umanizării și justiției restaurative (2018), în particular: “aplicarea sancțiunilor alternative constituie esența obiectivelor de resocializare a justiției penale. Aceasta contribuie, de asemenea, la scăderea populației din închisori, care, la rândul său, duce la umanizarea sistemului penitenciar.”

Judecătorii și procurorii, prezenți la eveniment, au salutat inițiativa de a dezvolta instrumente de evaluare a impactului programelor probaționale asupra beneficiarilor și au subliniat importanța diversificării categoriilor de alternative la detenție în cadrul sistemului național de justiție penală. Totodată, au susținut și încurajat necesitatea asigurării unui dialog local constructiv între birourile teritoriale de probațiune, instanțele de judecată și procuraturile teritoriale pentru a aborda subiectele cu caracter de noutate și a promova o viziune comună asupra aplicării programelor probaționale în sistemul național. 

Evenimentul în cauză a fost prima masă rotundă de acest gen din cadrul proiectului “Promovarea programelor probaționale, la nivel național, în calitate de alternative la detenție”, implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) în parteneriat cu lnspectoratul Național de Probațiune (INP), cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. 

Proiectul are scopul de a spori rata aplicării programelor probaționale pentru minorii și adulții în conflict cu legea, în calitate de alternative la detenție. 

Pentru informații suplimentare puteți contacta:

Asociația pentru Justiție Penală Participativă

Adelina Sochircă, Consultant Comunicare

Tel.: 069441661, email: adelina_sochircă@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: