Ieri, 19 noiembrie 2019, actorii cheie implicați în procesul de supervizare a întocmirii referatului presentințial în cadrul birourilor teritoriale de probațiune au participat la o masă rotundă pentru a face totalizarea rezultatelor obținute. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune.
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectelor implementate de AJPP pe segmentul referatului presentințial, dar și practicile întocmirii referatului presentințial în Zonele de Nord, Centru și Sud ale Republicii Moldova.
Președinta AJPP, Augustina Bolocan-Holban, a anunțat că, în total, au fost instruiți 82 consilieri de probațiune pe segmentul dezvoltării abilităților de a întocmi referate presentințiale mai calitative și mai informative pentru organele de drept; a fost instituit procesul de supervizare și monitorizare (în 2 etape) a elaborării referatelor presentințiale în cadrul birourilor teritoriale de probațiune și au fost inițiate cooperări mai intense la nivel local cu judecători și procurori pentru a aborda aspecte legate de probațiunea presentințială.
Potrivit directorului Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, s-a constatat un grad înalt de implicare a consilierilor instruiți de AJPP în cadrul procesului de supervizare. Astfel, grație proiectelor implementate de AJPP pe segmentul referatului presentințial, au fost intens promovate activitățile realizate la etapa probațiunii presentințiale, care sunt importante și pentru etapele ulterioare.
Și reprezentantul Ambasadei Olandei, Ecaterina Vâlcu, a menționat importanța hotărârilor judecătoreşti motivate și corect individualizate, iar referatul presentințial întocmit de consilierii de probaţiune joacă un rol însemnat în acest proces. De asemenea, vorbitorul a specificat că Ambasada Olandei a sprijinit cu interes acest proiect, deoarece domeniu abordat se încadrează în una dintre prioritățile promovate de Ambasadă – justiție și statul de drept.
Evenimentul se înscrie în activitățile proiectului „Referatul presentințial în calitate de element-cheie al probațiunii presentințiale în Republica Moldova (a doua etapă de implementare)”, susținut financiar de Ambasada Olandei și implementat în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă
Adelina Sochircă, Consultant Comunicare
Tel.: 069441661, email: adelina_sochircă@yahoo.com
Lasă un răspuns