Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Instruire profesională la tema necesității întocmirii unui referat presentințial analitic în contextul justiției penale naţionale

Timp de două zile, 24 de consilieri de probațiune din Republica Moldova au participat la o instruire cu tema „Necesitatea întocmirii unui referat presentințial analitic în contextul justiției penale naţionale”. Trainingul a fost susținut de Ramona Bălăiță, formator și inspector de probațiune din București, România.

Evenimentul încheie seria de instruiri profesionale pe segmentul referatului presentințial, organizate, timp de doi ani, de Asociația pentru Justiție Penală Participativă.

Președinta AJPP, Augustina Bolocan-Holban, a menționat că, în total, au fost consolidate și dezvoltate abilitățile de elaborare a referatelor presentințiale a peste 80 de consilieri de probațiune. În același timp, a fost posibilă realizarea unui dialog comun între consilieri și ceilalți actori ai justiției penale  – judecători, procurori și avocați.

La deschiderea evenimentului a participat și directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, care a vorbit despre necesitatea și importanța referatului presentințial pentru individualizarea pedepsei penale  și a mulțumit tuturor pentru eforturile comune depuse în procesul de evoluție a sistemului de probaţiune din Republica Moldova.

Instruirea a servit drept platformă de comunicare și schimb de experiență pe marginea următoarelor aspecte: importanța derulării interviului cu făptuitorul în privința căruia este întocmit referatul presentențial, investigarea surselor de informații, analiza factorilor de natură să accentueze dezvoltarea comportamentului infracțional și reflectarea lor analitică, analiza riscului de a comite noi infracțiuni, raportul infractor-victimă, inclusiv noi perspective de reintegrare. Participanții au fost parte și la o serie de exerciții practice, iar, pe tot parcursul trainingului, aceștia au primit sugestii și recomandări de la formator.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele supervizării procesului de întocmire a referatelor presentințiale.

Evenimentul se înscrie în activitățile proiectului „Referatul presentințial în calitate de element-cheie al probațiunii presentințiale în Republica Moldova (a doua etapă de implementare)”, susținut financiar de Ambasada Olandei și implementat în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune din Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: