Mă numesc Iulia Terpan și activez în calitate de consilier de probațiune la Biroul de probaţiune Centru (mun. Chișinău) din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
Lucrez în sistemul de probațiune începând cu anul 2013. Am făcut cunoștință cu această meserie pe când eram încă studentă la facultatea de drept, specialitatea drept penal, iar pentru a-mi realiza stagiul de practică am fost repartizată în Penitenciarul nr. 13 din municipiul Chișinău. Acolo am interacționat pentru prima dată cu persoanele din domeniul executării pedepselor penale, le-am cunoscut istoriile de viață și m-am îndrăgostit de meseria care te ajută să schimbi destinele spre bine.
Începutul zilei de muncă
Încep ziua de muncă cu un gând pozitiv și cu verificarea corespondenței. Conform fișei de post, consilierii de probațiune îndeplinesc sarcinile în concordanță cu legislația în vigoare, în particular: supraveghem executarea hotărârilor instanțelor de judecată în cazul pedepselor neprivative de libertate, întocmim referate presentințiale, derulăm programe probaționale de resocializare şi de corecție a comportamentului subiectului probațiunii, în scopul prevenirii recidivei, acordăm asistență şi consiliere beneficiarilor probațiunii. De asemenea, supraveghem persoanele liberate condiționat de pedeapsa penală.
Fiecare consilier are o agenda stabilită din timp, deoarece sunt planificate ședințe de judecată, întrevederi și ședințe de consiliere cu beneficiarii, însă e complicat să urmărești nemijlocit un plan de lucru zilnic, pentru că pot apărea situații urgente și imprevizibile la care trebuie să te conectezi imediat.
În timpul zilei
Cea mai interesantă și provocatoare parte a activității noastre este munca directă cu beneficiarii. La evidență Biroului de probaţiune Centru sunt 300 de beneficiari ai probațiunii, printre care persoane dependente de alcool, victime ale violenței în familie, oameni care au istorii triste de viață, iar noi trebuie să le identificăm necesitățile și să-i îndreptăm spre serviciile potrivite cu care colaborăm. De exemplu, dacă beneficiarul nu are un loc de muncă, facilităm comunicarea cu agenția pentru ocuparea forței de muncă, dacă persoana nu are un loc de trai, luăm legătura cu centrele de plasament.
În general, susținerea societății civile pentru sistemul de probațiune este un lucru foarte important și salutar. Serviciul de probațiune din Republica Moldova este unul tânăr, iar schimbările spre bine sunt vizibile. ONG-urile, prin munca lor, contribuie la instruirea consilierilor de probațiune, oferă suport metodologic, sprijină resocializarea beneficiarilor și acordă multe alte tipuri de asistență, fapt ce demonstrează că nu este totul pierdut pentru un fost condamnat.
În fiecare zi avem planificate întrevederi cu beneficiarii probațiunii și încercăm să-i direcționăm spre schimbări pozitive atât în cadrul programelor probaționale, cât și în cadrul consultațiilor individuale. O ședință de consiliere durează în jur de 40 minute și, în acest timp, încercăm săaflăm despre schimbările care au parvenit în viața persoanei respective, spre exemplu modificarea adresei, numărului de telefon, locului de muncă; discutăm obligațiile stabilite prin sentință, explicăm importanța respectării și executării acestora ș.a. În cazul schimbărilor semnificative, subiectul este obligat să ne anunțe imediat, în forma scrisă. Periodicitatea întrevederilor depinde de riscul de recidiva evaluat și de necesitățile fiecărui subiect în parte.
Pe parcursul zilei putem să mai avem programate vizitele la domiciliu, convorbiri telefonice, solicitări de la poliție referitoare la comportamentul condamnatului, discuții cu rudele etc.
Mulți beneficiari vin la Biroul de probațiune pentru că au o obligație stabilită, respectiv vin supărați și furioși, în astfel de situații, trebuie să fim foarte echilibrați pentru a nu provoca și mai mult agresivitatea. Însă, există beneficiari care sunt mulțumiți de asistența noastră și asta ne face și pe noi fericiți. Prin urmare, fiecare persoană care vine să lucreze în sistemul de probațiune trebuie să înțeleagă că această meserie presupune în primul rând lucrul cu oamenii, astfel, trebuie să fie pregătită, echilibrată emoțional, fără stereotipuri și prejudecăți, trebuie să aibă o atitudine nediscriminatorie față de alte persoane. Dacă nu poți să accepți oamenii, te epuizezi repede și nu poți să-ți restabilești forțele, de aceea, o să-ți fie foarte complicat într-o astfel de postură.
Sfârșitul zilei de muncă
Revăd activitățile din ziua care tocmai a trecut și pregătesc agenda pentru ziua următoare. În cazul în care am stabilite ședințe de consiliere cu beneficiarii, îi telefonez pentru a mă asigura că ei nu au uitat. Volumul de muncă este unul mare pentru cei cinci consilieri de probațiune care activează în cadrul Biroului de probațiune Centru, mun. Chișinău. Cu toate acestea, peste cinci ani, tot aici mă văd, în sistemul de probațiune, implementând programe probaționale pentru condamnați și încercând să schimb viețile lor spre bine.
Dacă probațiunea ar fi o persoană, i-aș cere, fără ezitare, să fie, în primul rând, mai umană, să pună accent pe reintegrare, să fie mai flexibilă și să se modernizeze.
Articolul a fost elaborat cu susținerea Asociației pentru Justiție Penală Participativă și publicat pe platforma internațională CEP Probation.
Lasă un răspuns