Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Proiectul Programului Probațional Primar Obligatoriu prezentat în premieră în trei raioane ale Republicii Moldova

Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP), în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova, a desfășurat, în perioada 21 – 27 septembrie 2018, trei mese rotunde, în raioanele Orhei, Sângerei și Hâncești, cu tematica Importanța programelor probaționale în calitate de alternative la detenție pentru minorii în conflict cu legea.”

Evenimentele au fost organizate cu scopul de a familiariza profesioniștii din domeniul justiției penale cu rezultatele Raportului privind importanța și rolul programelor probaționale la nivel național, elaborat, recent, de AJPP. Totodată, a fost prezentat, în premieră, un nou program probațional pentru copiii în conflict cu legea. Programul probațional primar obligatoriu (stagiul de formare civică și trainingul vocațional)” este în proces de definitivare și a fost conceput de AJPP în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și experți din cadrul Direcției Naționale de Probațiune, București, România.

„În cadrul sistemului național de justiție penală, programele probaționale sunt în proces de consolidare, implementarea acestora cu succes depinde de efortul comun al tuturor profesioniștilor, care trebuie să conștientizeze rolul unui program probațional spre deosebire de o pedeapsă penală” a menționat Augustina Bolocan-Holban, președinta AJPP.

La rândul său, Ghenadie Ceban, director adjunct al INP, încurajează aplicarea programelor probaționale de către procurori și judecători, precizând că „la moment, obligația de a urma un program probațional este impusă doar în 3.6% din numărul total de beneficiari ai probațiunii, ceea ce reprezintă un număr foarte mic.”

La evenimente au participat circa 50 de profesioniști (judecători, procurori, avocați, consilieri de probațiune).

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului “Dezvoltarea și implementarea programului probațional primar obligatoriu în trei raioane ale Republicii Moldova“, implementat de AJPP în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.

  • Programul probaţional este un instrument de lucru al consilierului de probaţiune, care are drept scop reintegrarea socială şi facilitarea procesului de schimbare a comportamentului delincvent.
  • La moment, în Republica Moldova activează 42 birouri teritoriale de probațiune care implementeaza programe probaționale pentru adulți și minori. O informație mai amplă cu referire la rolul programelor probaționale în cadrul justiției penale naționale este redată în Raportul AJPP la acest subiect.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: